De fiets. De fiets? De fiets!

Niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld, we fietsen er met z’n allen wat op los. Naar school, naar werk, door weer en wind en met een Liga in de jaszak, fietsen is altijd een goede manier om ergens te komen en ook een beetje te bewegen. Maar wat als gewoon fietsen nu te zwaar is, of toch net te lang duurt? Gelukkig hebben we ook aan de fiets wat kunnen verbeteren, en bestaan er inmiddels elektrische fietsen. Stromer fietsen, bijvoorbeeld. Maar waar komt de fiets nou eigenlijk vandaan? En hoe koop je nou een goede elektrische fiets?

De eerste

De allereerste “fiets” was de loopfiets, uitgevonden door Baron Karl von Drais. Het was een houten frame met twee wielen en een stuur, waarmee je -je raadt het al- kon lopen. Je bewoog je vooruit door je af te zetten tegen de grond, een beetje zoals wij nu de step kennen. Pas in 1865 werd in Frankrijk iets uitgevonden wat echt lijkt op de fiets die we nu hebben. Twee wielen, een stalen frame en trappers, alhoewel een kettingaandrijving nog altijd ontbrak. Sinds 1888 is er niet zo heel veel meer veranderd aan het ontwerp van de fiets. De laatste toevoegingen waren de kettingaandrijving en de lucht in de rubberen banden. Geen houten wielen meer.

De elektrische

Dus, nu we weten waar de fiets vandaan komt, waar gaat hij naartoe met elektriciteit? In principe dezelfde plekken natuurlijk, maar dan sneller en met minder moeite. Een elektrische fiets heeft in principe een kleine motor, die de kettingaandrijving krachtiger maakt, zodat elke omwenteling van de trappers meer snelheid geven. Met een elektrische fiets bereik je zonder veel moeite de 25 km/h. Nu is het natuurlijk wel belangrijk om je met een elektrische fiets ook te bedenken hoeveel je eraan uit kan geven. Wat is je budget, hoeveel ga je de fiets gebruiken en wegen die twee dingen tegen elkaar op? Denk hier goed over na zoals bij elke aankoop, het is toch een investering.

Nu je precies weet waar de fiets vandaan komt, hoe de elektrische toevoeging werkt en je nog eens goed naar je budget hebt gekeken, hoop ik dat je geniet van je nieuwe elektrische fiets. Nog steeds heerlijk overal heen fietsen, maar nu sneller en minder vermoeiend. Wat wil je nog meer? Toch geen loopfiets, zeker?