We kunnen allemaal onze steentje bijdragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Vergeet niet, alle kleine beetjes helpen! Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door het verduurzamen van je woning. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energielasten, maar draag je ook bij aan het verminderen van je CO₂-uitstoot. Het is echter niet altijd even duidelijk hoe je je woning duurzaam kan maken. Daarom hebben we hier een korte, stap-voor-stap-handleiding opgesteld om je op weg te helpen:

1. Doe een energieaudit

Het allerbelangrijkste bij het verduurzamen van je woning is het verminderen van je energieverbruik. Het beste wat je hiervoor kan doen, is een energieaudit laten uitvoeren door een erkende aannemer. Op die manier krijg je een goed beeld van de staat van je woning en weet je precies welke maatregelen je kan nemen om je energieverbruik te verminderen.

2. Isolatie

Een van de eerste stappen die je kan nemen om je woning energiezuiniger te maken, is het isoleren van je woning. Goede isolatie bespaart namelijk aanzienlijk op je energiekosten, omdat je woning dan beter geïsoleerd is en minder warmte verliest. Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kan isoleren, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Welke isolatiemaatregelen je precies moet nemen, hangt af van de staat van je woning.

3. Een energiezuinige CV-ketel

Als je woning een gasaansluiting heeft, is het verstandig om te kijken naar een energiezuinige CV-ketel. CV staat hierbij voor ‘centrale verwarming’. Een nieuwe, energiezuinige CV-ketel kan je tot wel 30% besparen op je gasrekening.

4. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig steeds meer in opkomst en dit is niet voor niks. Zonnepanelen helpen namelijk bij het verminderen van je CO₂-uitstoot en je energiekosten. Het is slim als je een nieuwbouw huis hebt om zonnepanelen nieuwbouw via Solinso aan te schaffen. Dit zijn moderne zonnepanelen die bijna niet opvallen, waardoor je huis is zoals die is.

5. Ledverlichting

Ledverlichting is een stuk energiezuiniger dan gewone Gloeilampen of Halogeenlampen. Daarnaast gaan Ledlampen ook nog eens veel langer mee. Het vervangen van je huidige verlichting door Ledverlichting is dus een goede manier om je energieverbruik te verminderen.

6. Een energiezuinige wasmachine

Wasmachines zijn een van de grootste verbruikers van energie in huishoudens. Daarom is het verstandig om je oude wasmachine te vervangen door een nieuwe, energiezuinige wasmachine. Een nieuwe wasmachine kan je tot wel € 150,- per jaar besparen op je energiekosten.

8. Een thermostaat

Een thermostaat kan je helpen bij het beter regelen van de temperatuur in je woning. Op die manier bespaar je niet alleen energie, maar verminder je ook je CO₂-uitstoot.