Het is zomer en je hebt tijd genoeg om te verbouwen. Maar hoe pak je dit aan? Of de verbouwing nu groot of klein is; de voorbereiding is vaak hetzelfde. Denk je bijvoorbeeld aan een budget? De duurzaamheid? Of de uitvoering van de verbouwing. Dit zijn allemaal stappen waar je rekening mee moet houden. Heb je al nagedacht over wat je precies wil gaan verbouwen en hoe het er dan uit komt te zien?

Brainstormen en ideeën opdoen

Je hebt vast al een hele moodboard gemaakt met allemaal ideeën. Dan is het tijd om je verbouwing te gaan plannen. Wat wil je precies verbouwen? Zet het eens allemaal op een rij. Wil je juist meer vierkante meters of alleen een andere indeling? Ga eens op zoek naar vergelijkbare huizen en doe inspiratie op. Als je een huis gaat verbouwen, kan je overwegen om in je plan energiebesparende maatregelen mee te nemen, waarmee je de energie die je opwekt beter kunt behouden, bijvoorbeeld een warmtepomp of isolerend glas. Heb je al eens nagedacht over je budget? Het is belangrijk om te onderzoeken wat je kan financieren en hoe je het wilt doen. Een taxateur kan je vertellen of de waarde van je huis na de verbouwing zal stijgen en met welk bedrag.

Al dat puin

Nu je hebt nagedacht over hoe je huis eruit komt te zien, is het ook belangrijk om te bedenken wat je gaat doen met al die puin die je produceert bij het afbreken en opbouwen. Daarvoor moet je een bouwafval container huren. Een container die groot genoeg is om al je puin op te ruimen. Er ontstaat veel bouw- en sloopafval tijdens verbouwen of renoveren. Het afval bestaat uit materiaal dat niet meer gebruikt kan worden, omdat het niet meer functioneert of aan vervangen toe is. Het vuil bestaat vaak uit hout, plastic, papier, steenachtig materiaal en metalen.

Als alle afspraken met de aannemer zijn vastgelegd en de eventuele vergunningen zijn geregeld, kan de verbouwing eindelijk beginnen. Houdt tijdens de verbouwing regelmatig contact met de aannemer, zodat je op tijd kunt bijsturen als dat nodig is. Bij de oplevering van de verbouwing, controleer dan of alles werkt naar behoren en of je tevreden bent. Kunnen de nieuwe ramen goed dicht en werken de radiatoren goed? Ontdek je gebreken? Zet dit dan op papier en bewaar dit goed, zodat je hier altijd op kan terugvallen. De verbouwing is opgeleverd en je huis is weer schoon en bewoonbaar.