Wil je gezellig met een groep gaan eten, en dan niet zo dat er een persoon de hele dag in de keuken staat, maar echt samen, dan neigt men al gauw naar barbecueën of gourmetten. Dat is samen eten bereiden en eten. Erg interactief dus. Nu is het echter zo dat bij zowel een BBQ als een gourmetdinertje, er doorgaans nogal veel vlees aan te pas komt. Wil je een beetje minderen met je vleesconsumptie, bijvoorbeeld voor het milieu, dan zijn deze twee manieren van eten al gauw wat minder interessant. Je kan maar zoveel groentjespiesjes naar binnen werken op een avond. Nee, dan kan je beter iets anders verzinnen. Bijvoorbeeld: een kaasfondue. Net zo interactief, maar met een stuk minder vlees! 

Wat heb je voor spullen nodig

Belangrijk is dat je een goede fonduepan hebt die vuurvast is. Die pan zet je neer op een metalen onderstel. Verder heb je dan alleen nog een fonduebrander nodig, om de kaas op temperatuur te houden tijdens het diner, en fonduevorkjes. Dan ben je er al, naast de ingrediënten natuurlijk! 

Kazen

Kaasfondue kopen kan je in een compleet pakket doen, als je niet zo goed weet wat je nodig hebt aan kazen. Zo kan je bijvoorbeeld een Zwitsers of Frans pakket kopen in een kaas winkel, of gewoon een Hollands pakket. Je kan natuurlijk ook wat avontuurlijker zijn en zelf je kaaspakket samenstellen uit een stuk of drie kazen. 

Dips

De volgende vraag die je jezelf moet stellen is: wat ga ik eigenlijk in de kaas dippen? De kaas is de smaakmaker, maar waar je het op smeert is ook belangrijk. De makkelijkste dish is brood. Ga voor een lekker, vers brood, dan kan je de kaas het beste proeven op iets neutraals. Maar ook groentedips zijn een aanrader. Bijvoorbeeld gegrilde groente zoals paprika of courgette. Ook aardappeltjes uit de oven kunnen een goede zijn. En als je wat spannenders wil, kan je zelfs aan iets zoets zoals dadels denken. 

Drankjes

Niet te vergeten: in een kaasfondue gaat ook wijn. Het lekkerst bij een kaasfondue is een frisse, witte wijn, want de kaas zelf is behoorlijk zwaar. De perfecte combinatie is een wijn die komt uit hetzelfde gebied als de kaas die je hebt gekozen. Dus een Franse wijn bij een Frans kaasfondue. Als je een alcoholvrij diner wil, kan dat natuurlijk ook. Dan kan je de kaasfondue verdunnen met een beetje melk en op smaak brengen met vers citroensap.