Als je zomers in je bed ligt wordt je vaak vroeg wakker omdat de zon ook al vroeg begint met schijnen. Dan kun je proberen gordijnen op te hangen en hopen dat deze genoeg zonlicht tegenhouden of eventueel een slaapmasker. Wat je ook kunt doen is rolluiken aanschaffen. Dan kun je niet alleen genieten van een donkere slaapkamer maar ook van een koele slaapkamer. Doordat het zonlicht niet naar binnen komt, komt er ook minder warmte binnen. Dit is erg fijn zomers aangezien niemand ervan houdt om in een te warme kamer te liggen. Een ander voordeel van rolluiken is dat je ook overdags kunt genieten van een donkere kamer. Wanneer je bijvoorbeeld nachtidnesten werkt slaap je vaak overdag, dit gaat makkelijker in een donkere kamer. 

Voordelen van een rolluik

Rolluiken hebben natuurlijk veel meer voordelen dan alleen maar het zonlicht buiten houden zodat je beter kunt slapen. Zo is het ook geluidswerend. Je hebt dus ook minder last van het geluid buiten en wordt dus minder snel gestoord. Stel je werkt op een kamer waar je een rolluik hebt hangen en het is buiten wat rumoerig, dan kun je het luik sluiten en heb je er minder last van. Het nadeel is dan echter wel dat het ook donker is in je kamer en je dus met de lamp aan moet werken. Zoals net al is benoemd houdt het ook de warmte buiten, maar in de winter hebben rolluiken ook voordelen. Het houdt namelijk de kou dan ook buiten. Zo bespaar je zelfs op je energierekening. De luiken zorgen er dus voor dat je huis beter is geïsoleerd. Waar de luiken ook goed voor dienen is tegen inbraak. Stel je bent op vakantie dan kun je de luiken dicht doen zodat inbrekers minder kans hebben om binnen te komen. Niet alleen is het moeilijker om binnen te komen, maar ook schrikt het inbrekers af. Wanneer inbrekers rolluiken zien kiezen ze eerder voor een huis waar ze makkelijker binnen kunnen komen.

Soorten luiken voor de ramen

Er zijn natuurlijk verschillende soorten rolluiken die je kunt kiezen. De meest voorkomende is een wit luik. Dit is namelijk een neutrale kleur en past bij veel huizen. Bovendien kaatst zon licht van wit af dus wordt het ook minder warm op de kamer. Je kunt ook kiezen voor andere kleuren als deze beter bij het huis passen. Verder worden bijna alle luiken gemaakt van aluminium. Dit komt omdat dit metaal licht en stevig is. Waar dan wel verschil in zit is de dikte van de luiken. Hoe dikker het rolluik is hoe beter hij bestand is tegen inbraak en hoe beter die ook isoleert. Dus wacht niet langer met de aanschaf van een rolluik en geniet van een betere nachtrust.