Zeker gedurende de zomer zal je nogal wat tijd besteden in je tuin. Als Nederlander is het erg aantrekkelijk om met een klein beetje zon al lekker buiten te gaan zitten en dit is ook goed te begrijpen. Je wil natuurlijk wel het liefst in een tuin gaan zitten die er goed verzorgd en gezond uit ziet. Om dit voor elkaar te krijgen en jouw zoveel mogelijk te laten genieten van je tuin, zijn hier een aantal tips.

 

De grote van een pot

Als je ervoor wilt zorgen dat de planten in de tuin gezond blijven, is het belangrijk dat ze genoeg leefruimte hebben. Van buitenaf naar de plant kijken zal een plantenpot al snel groot genoeg lijken, maar het is belangrijk dat een planten genoeg ruimte heeft om gezonde wortels te ontwikkelen. Daarom kun je er het best voor zorgen dat een plant ruimte in overvloed heeft om het risico te verkleinen dat je plant beschadigt. Je kunt als de plant er slapjes uit ziet ook het beste zo snel mogelijk actie ondernemen.

 

Het bestrijden van vervelende insecten

Om je planten gezond en levend te houden is het belangrijk dat er geen insecten zijn die al je planten opeten en/of aantasten. Engerlingen en larven leven van het eten van jonge planten en zullen grote schade kunnen aanbrengen aan je gazon of aan planten in je tuin. Om dit te voorkomen kun je het beste emelten bestrijden. Dit kun je onder andere doen door aaltjes aan te schaffen. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn kleine organismen die je met het blote oog eigenlijk niet zult zien. Deze organismen leven van het eten van planten, bacteriën en schimmels en zijn goed voor in je tuin. Aaltjes hebben als natuurlijke vijand insectenlarven en zijn onschadelijk voor planten en mensen. Door aaltjes aan te schaffen zullen de insectenlarven die in je tuin leven worden aangepakt en zul je een stuk minder last hebben van aangegeten planten.

 

Het verzorgen van je planten

De uitspraak ‘van snoeien komt groeien’ is je misschien niet bekend, maar deze klopt wel. Het lijkt misschien niet logisch om een plant te gaan knippen en bewerken in de hoop dat die dan verder gaat groeien, maar als je het goed doet werkt het wel. Gedurende het jaar zijn er een paar verschillende periodes waarin een plant zich verkeerd. Dit heeft te maken met de temperaturen, neerslag en de hoeveelheid zonlicht. De meeste bloemen en vruchten zul je daarom ook zien gedurende de zomer. Het bijsnoeien is in bepaalde periodes erg handig om de groei van je plant te stimuleren. Als je ziet dat er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of er slappe en verkleurde bladeren aan je plant zitten kun je deze het best verwijderen.