Voor paardenbezitters is de verzorging van hun viervoetige vrienden een prioriteit. In de zomer is het gebruikelijk dat het aantal vliegen toeneemt en tijdens deze warmere maanden kunnen vliegen en andere insecten echter een probleem gaan vormen voor paarden en hun welzijn beïnvloeden, wat natuurlijk niet de bedoeling is!. Hier we de voordelen van vliegenmaskers en vliegendekens bij het beschermen van paarden tegen vliegenplagen.

Vliegenmaskers

Een vliegenmasker is een essentieel hulpmiddel om de ogen en oren van het paard te beschermen tegen vliegen. Deze maskers zijn doorgaans gemaakt van fijnmazig materiaal dat voorkomt dat vliegen het gezicht van het paard kunnen bereiken. Het dragen van een vliegenmasker kan helpen om stress en irritatie veroorzaakt door vliegen te verminderen, waardoor het paard zich comfortabeler voelt.

Voordelen van vliegenmaskers:

  • Oogbescherming: Vliegen kunnen het paardenoog irriteren en zelfs ooginfecties veroorzaken. Een vliegenmasker met gaasbescherming voorkomt dat vliegen in de ogen van het paard komen, waardoor de kans op irritaties en infecties wordt verminderd.
  • Verlichting van stress: Paarden kunnen onrustig worden door vliegen die rond hun gezicht zoemen. Het dragen van een vliegenmasker helpt de stressniveaus van het paard te verminderen, waardoor het zich beter kan concentreren en ontspannen. Zeker in de zomer is het aan te raden om ook een vliegenmasker aan te schaffen.
  • Bescherming tegen zonnebrand: Sommige vliegenmaskers bieden ook bescherming tegen schadelijke UV-stralen, waardoor het risico op zonnebrand op gevoelige delen van het paardenhoofd wordt verminderd.

Vliegendekens

Een vliegendeken paard is een ander nuttig hulpmiddel bij het beschermen van paarden tegen vliegen. Deze dekens zijn lichtgewicht en gemaakt van ademende materialen. Ze bedekken het grootste deel van het paardenlichaam en bieden bescherming tegen bijtende insecten en vliegen. 

Voordelen van vliegendekens:

  • Bescherming tegen beten: Vliegendekens voorkomen dat vliegen en insecten direct op het paardenlichaam landen en bijten. Dit helpt bij het voorkomen van pijnlijke beten en de mogelijke verspreiding van ziektes die door insecten worden overgedragen.
  • Vermindering van staart- en manenbeschadiging: Sommige paarden schuren hun staart en manen tegen hekken of bomen om vliegen af te weren. Vliegendekens kunnen dit gedrag helpen verminderen en beschermen tegen beschadiging van de staart en manen.

Het gebruik van vliegenmaskers en vliegendekens is van cruciaal belang bij de verzorging van paarden, vooral tijdens de warmere maanden wanneer vliegenplagen het meest voorkomen. Deze beschermende uitrusting biedt paarden verlichting van irritatie, minimaliseert stress en voorkomt pijnlijke beten. Door hun paarden te voorzien van vliegenmaskers en vliegendekens, kunnen paardeneigenaren ervoor zorgen dat hun geliefde dieren zich comfortabel en beschermd voelen.