Het is een bijzonder staaltje onderzoek: de DNA-test. Een van de meest voorkomende redenen waarom iemand zou worden gevraagd om een DNA-test te doen, is wanneer men probeert uit te vinden wie de vader van een kind is. De onzekerheid rondom vaderschap kan grote gevolgen hebben. De uitslag van een vaderschaptest is 99.99% accuraat, en kan daarmee in een klap alle onzekerheid ontnemen.

Niet te verplichten

Het is belangrijk op te merken dat iemand niet kan worden gedwongen om een DNA-test te doen als het gaat om DNA-vaderschapstests. Als DNA wordt verkregen zonder toestemming van de vermeende vader, dan staat het bekend als een niet-wettelijke vaderschapstest. Het resultaat van de test kan dan niet worden gebruikt in een rechtbank.

Hoewel de vermeende vader het recht heeft om een DNA-test van het vaderschap te weigeren, kunnen er alsnog juridische gevolgen zijn wanneer een vader deze test weigert. DNA-testen kunnen door de rechtbank worden bevolen. Dan is er sprake van een civiele rechtszaak. Wanneer de vader de test weigert, kan hij in minachting van de rechtbank worden gehouden voor het weigeren van de DNA-test. Weigeren kan leiden tot boetes tegen de persoon of een aanklacht.

Wachten tot baby is geboren

Een vaderschaps-DNA-test is wanneer DNA wordt genomen uit het vruchtwater of foetale tests worden gedaan om de identiteit van de vader te bepalen. Als het gaat om een door de rechtbank bevolen vaderschapsonderzoek, gebruiken veel rechtbanken het niet als hun eerste optie bij het bepalen van de identiteit van de vader. Meestal wordt er  gewacht tot de baby is geboren om de DNA-test van het vaderschap uit te voeren. De reden is dat de rechtbank het ongeboren kind niet in gevaar wil brengen door een invasieve test uit te voeren zoals prenatale vaderschapstests.

Veelgestelde vragen

Veel mannen vragen: "Kun je kinderalimentatie krijgen zonder DNA-test?". Het antwoord is ja, wanneer de moeder denkt dat dat het kind van hem is. Of zelfs wanneer ze hem dit doet denken. Dit is de reden waarom veel mensen vaderschapstests willen doen voor de geboorte. Het is echter beter om te wachten tot het kind is geboren, zodat het testen niet te invasief is voor de moeder of ongeboren baby. Een andere vraag die veel gesteld wordt is: "Hoeveel kost een vaderschapstest via de rechter?" Dat hangt sterk af van het proces dat is doorlopen alvorens de DNA-test.

Foutieve test

Er zijn zaken die de uitkomst van de test kunnen beïnvloeden. Een van de meest voorkomende manieren waarop een DNA-test kan worden besmet, is als iemand een uur voor het nemen van de test rookt, drinkt of eet. Een andere manier waarop het DNA-monster besmet kan zijn, is als het in contact komt met het DNA van iemand anders. Het versturen van monsters die nog nat zijn, kan er ook voor zorgen dat uw resultaten besmet raken, omdat ze op weg naar het testcentrum kunnen scheuren. Ook als u een bloedtransfusie heeft gehad of een beenmergtransplantatie heeft ondergaan, kan dit ook de uitkomst van de resultaten beïnvloeden.