Wie een motorliefhebber vraagt naar de charme van het motorrijden, krijgt vaak een antwoord met het woordje 'vrijheid' erin. Ik ben zelf geen motorrijder. Wel kan ik me daar iets bij voorstellen. Het asfalt dat vlak onder je voeten voorbij trekt, de naakte avondzon aan de horizon, de wind door je haren. Daar krijg je binnen het stalen geraamte van een auto natuurlijk een stuk minder van mee. Wel brengt deze vrijheid een zekere kwetsbaarheid met zich mee. Sommige onderzoeken stellen dat de motorrijder tot 55 keer meer kans maakt op een zwaar ongeval dan de automobilist. Gelukkig hebt u daar zelf grote invloed op. Zolang u blijft opletten en met een normale snelheid over de snelwegen rijdt, valt het risico heel erg mee. Wel blijft er altijd meer gevaar op de weg voor de motorrijder dan in de auto. In deze blog vertel ik daar meer over.

Zowel mens als motor zijn kwetsbaar

Als mens loopt u meer risico op een motor dan in de auto, doordat een motor veel veiligheidskenmerken ontbeert die een auto wel bezit. Zo zitten er geen gordels op een motor. Ook vliegen er geen airbags uit het stuur zodra u tot een botsing komt. Dit zou natuurlijk ook niet veel uitrichten, want het zou u niet beletten om over het stuur te vliegen en op het asfalt neer te komen. Het grootste veiligheidsrisico van de motor is echter dat u zich relatief naakt op de weg bevindt. De meeste van uw mede-weggebruikers zitten veilig in een stalen frame. Dat heeft een motorrijder niet. Zoals gezegd maakt dat een groot deel uit van de charme van het motorrijden, maar het zorgt ook voor gevaar. Zaak dus om u en uw motor tegen die gevaar te beschermen!

Veilig rijden en motorverzekeringen vergelijken

De belangrijkste tip om uzelf veilig te houden, is door u aan de snelheidslimieten te houden en op tijd pauze te nemen. Desondanks zit een ongeluk in een klein hoekje. Een steentje op de weg of een drempel die u niet hebt gezien, kan al voor een ongeluk zorgen. Daardoor is het aan te raden om u goed te orienteren op motorverzekeringen voordat u er een afsluit. vergelijk motorverzekeringen op de aspecten die voor u het meest relevant zijn. Dit kan bijvoorbeeld op de website van Combimotors.nl. Motorrijden zal altijd een van de meer gevaarlijke vervoersmiddelen blijven, maar het zou ook zomaar eens het mooiste voertuig kunnen zijn! Zorg daarom voor een gedegen motorverzekering!