Bij het aanleggen van de fundering heb je een hoop opties als het gaat om materialen. Vaak zul je hier niet zelf een beslissing over hoeven te maken, maar als je zelf gaat klussen is dit wel het geval. Als jij bijvoorbeeld van plan bent om een tuinhuisje te maken, zal je hierbij ook aan de fundering moeten denken. Hardhouten palen hebben een aantal voordelen. Wat de voordelen precies zijn, verschilt per soort. 

 

Het voordeel van hardhouten palen

Bij het plaatsen van hardhouten palen zijn er geen zware machines nodig. Je kunt deze fundering relatief eenvoudig plaatsen. Door een grondboor en een heiblok te gebruiken, kun je vaak de hardhouten palen al goed in de grond plaatsen. Het is erg aantrekkelijk om hardhouten palen te gebruiken als de plek waar de fundering komt instabiel is. Hardhouten palen kunnen worden gebruikt wanneer het gewicht dat er op komt te staan niet te groot is.

Een hardhouten paalfundering is een stuk goedkoper dan de andere opties. Je kunt ook kiezen voor buispalen, draaipalen en heipalen alleen qua kosten kom je dan veel hoger uit. Echter, het is wel zo dat de hardhouten palen sneller verzakken dan de andere paalsoorten. 

 

Verschillende soorten houten palen 

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen hardhouten kleefpalen en stuitpalen. Bij kleefpalen zal de paal vastkleven aan de grond en zakt de paal met de grond mee. Bij stuitpalen worden de palen zo diep de grond in geheid dat ze op een stabiele grondlaag komen te staan. Hierdoor zullen de palen niet verder zakken. Het hangt dus ook sterk af van de samenstelling van de grond. Via het internet kun je erachter komen wat de samenstelling van de grond bij jou in de buurt is. Dit omdat er vrijwel overal in Nederland grondboringen zijn gedaan en dit is vastgelegd. Onderzoek dit voordat je bijvoorbeeld in de tuin iets wilt bouwen met een fundering. 

Een hardhouten palen fundering is over het algemeen een fundering op kleef. Het is uiteindelijk zo dat de hardhouten palen op een bepaalde manier worden gebouwd. De funderingspalen gaan vaak verticaal de grond in en hebben een punt aan de onderkant. Hardhouten palen  kun je kopen bij diverse winkels. Wel is het belangrijk dat je goed naar de grootte van de palen kijkt. Kijk onder andere naar de verhouding van de lengte en breedte. Als je langere palen wilt gebruiken, dan is het voor de stabiliteit beter als het oppervlakte van het grondvlak groter is.