Er komt misschien ooit een moment in je leven dat je een huis kan en gaat kopen, maar hier komt erg veel bij kijken. Het is normaal om voor je koophuis een hypotheek af te sluiten die je in de komende jaren gaat afbetalen aan de bank. Een hypotheek is namelijk een lening die je afsluit bij het kopen van een huis en ervoor zorgt dat jij erin kan gaan wonen. Het krijgen van een hypotheek is afhankelijk van je baan, je inkomen en de prijs van het huis dat je wilt kopen.

Een hypotheek afbetalen, hoe gaat dit in zijn werk?

Een hypotheek afbetalen is een vaste maandelijkse last. Het is niet zo als jij twee ton leent dat dit het jaar erop weer terugbetaald moet zijn aan de bank. Als je een hypotheek aanvraagt, doe je dit alleen of samen met je partner (waarmee je een huis gaat kopen). Als je samen met je partner een hypotheek wilt afsluiten, kan het maximale bedrag wat jullie kunnen lenen veel hoger zijn dan wanneer je dit alleen doet. Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met rente die je over de lening zult moeten betalen. Je kunt je hypotheekrente 10 jaar vast te zetten zodat je zeker weet dat dit rentepercentage hetzelfde blijft. Echter, dit is alleen een verstandige keuze wanneer de rente op dit moment erg laag is en je verwacht dat deze nog gaat stijgen. 

Rente bij een hypotheek

Bij een lening, dus ook bij een hypotheek, komt rente kijken. Rente is een bedrag dat je ieder jaar extra betaalt omdat je de lening nog niet hebt afbetaald. De rente zorgt er in principe voor dat het verstrekken van een hypotheek voordelig is voor de bank. Zij kunnen immers zelf rendement behalen als zij besluiten om dit geld niet uit te lenen. Daarom is de rente een soort compensatie voor het feit dat de bank haar geld tot jouw beschikking stelt voor het kopen van een woning.

Hoeveel kan jij maximaal lenen voor een hypotheek?

Als je je afvraagt ‘hoeveel kan ik lenen’, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt berekenen. Het is niet zo dat iedere hypotheekverstrekker op dezelfde manier beslist hoeveel geld iemand tot zijn of haar beschikking krijgt, maar het uiteindelijke bedrag zal niet veel van elkaar verschillen. Echter, als je een hypotheek gaat afsluiten, is het wel van belang om rekening te houden met het feit dat je vaste lasten omhoog gaan wanneer je meer leent. Daarom is het in de meeste gevallen af te raden om de maximale hypotheek die je kunt krijgen af te sluiten.